За обучаващите се FDIBA дава достъп до различни полезни ресурси. Тук може да разберете как да ги достъпите.

FDIBA предоставя 2 Wi-Fi мрежи за студенти и служители.

FDIBA 802.1X – за достъп до интранет/Интернет

eduroam – само достъп до Интернет

Мрежите изискват удостоверяване с FDIBA ID, тъй като не са защитени със статичен ключ.

Eduroam (образователен роуминг) предлага на студентите и служителите възможността да се свържат сигурно и удобно с Wi-Fi, когато посещават друга образователна институция у нас или в чужбина. Мрежата eduroam в други институти може да се използва само със FDIBA ID.

За да използвате достъпа до Интернет на местоположенията на участващите организации, удостоверяването се осъществява с вашето собствено потребителско име и парола (FDIBA ID).

Мрежата eduroam използва същия метод за удостоверяване като мрежата FDIBA 802.1X. За да използвате eduroam, потребителското име се въвежда във формат username@fdiba.tu-sofia.bg. Паролата е тази, която използвате с вашия акаунт.

Моля, имайте предвид, че чрез SSID eduroam във FDIBA можете да получите само достъп до Интернет без достъп до локални ресурси от мрежата на FDIBA (такъв достъп е възможен само през мрежата FDIBA 802.1X).

В общия случай са валидни следните настройки (при ръчна конфигурация):
Стандарт: 802.11n/ac
Име на мрежата (SSID): eduroam
Удостоверяване: 802.1X
Криптиране: WPA2/AES
Zertifikat: https://cat.eduroam.org
Тип EAP: PEAP
Вътрешно удостоверяване: MSCHAPv2

За бърза и лесна конфигурация на вашите устройства, моля използвайте http://cat.eduroam.org. От списъка с институции изберете Технически Университет – София и след това потребителска група „Потребители на FDIBA (Германски факултет)“.

Ако сте гост на FDIBA:
Използвайте акаунта си, предоставен от вашата организация. За повече информация се свържете с вашия IT център или посетете https://www.eduroam.org или http://cat.eduroam.org.

Microsoft 365 Education предоставя на студентите, преподавателите и служителите комуникационните и продуктивните услуги, от които се нуждаят, с всички функции и гъвкавост, от които се нуждае съвременната образователна институция.

Microsoft 365 Education предлага следните услуги:

  • Имейл във вида username@fdiba.tu-sofia.bg с капацитет 100 GB – услуга, базирана на Microsoft Exchange.
  • Незабавни съобщения, гласови и видео конференции в Интернет – Онлайн аудио и видео конференции със споделяне на екрана с едно щракване, HD видео конференции и виртуално табло – услуга, базирана на Microsoft Teams
  • Office Web Apps – безплатните разширени уеб приложения на Word, PowerPoint, Excel и OneNote позволяват на учащите да работят от множество устройства – направо от браузъра. Множество потребители могат да работят заедно върху един и същ документ. С Outlook Web Apps не е необходимо да инсталирате офис пакет на вашия компютър, защото можете да създавате и редактирате документи направо във вашия уеб браузър.
  • Екипни сайтове – Работете в екип по проекти, работни групи или клубове, като използвате екипни сайтове, за да организирате свързани документи, бележки, задачи и разговори на едно място – услуга, базирана на Microsoft SharePoint.
  • Мобилност – синхронизиране на имейл, календар и контакти; Преглеждайте и редактирайте документи на Office с Office Web Apps, като използвате браузър на устройства с iOS и Android.
  • Надеждност – Гарантирана 99,9% непрекъснатост на услугата и софтуера.
  • Защита – Съвременни практики за защита с пет слоя и проактивно наблюдение.

Достъп
Нуждаете се от FDIBA ID, за който са активирани услугите на Microsoft 365. Влизането се осъществява от http://portal.office.com или http://mail.fdiba.tu-sofia.bg.