Fakultät für deutsche Ingenieur- und Betriebswirtschaftsausbildung

 

за факултета

Факултетът за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт (ФаГИОПМ) при Технически университет - София е основан през 1990 година по силата на междуправителствено споразумение между Германия и България. Факултетът се финансира от Германската служба за академичен обмен (DAAD). Партньори от немска страна са и: Технологичен институт Карлсруе (KIT), Технически университет Брауншвайг, ФОМ - Висшето училище по икономика и мениджмънт в Есен и Ото Фон Герике Университет Магдебург.

Обучението се провежда на немски език от български и немски преподаватели по учебните планове и програми на университетите - партньори.

За студенти, които не владеят немски език на ниво Deutsches Abitur и нямат сертификатите: DSD II, ZOP, DSH или Test DaF, се предлагат интензивни езикови курсове и се полага съответния изпит. Изготвяне на дипломни работи, практики и обучение в Германия са възможни със стипендия на DAAD. Шансовете за професионална реализация на абсолвентите са отлични, не само поради много добрата им чуждоезикова подготовка, но и заради широкопрофилните и интердисциплинарни знания и умения, които придобиват, както и получаването на германски дипломи.

ФаГИОПМ е най-големият финансиран от ДААД образователен проект извън немскоговорящите страни и поради това развитието му се следи особено внимателно от германска страна. Показател за това са поздравлението във връзка с откриването на Факултета от Министъра на външните работи на Германия г-н Геншер, посещенията в ТУ- София на Председателката на Бундестага г-жа Зюсмут, Министър-председателя на Саксония-Анхалт г-н Мюнх, Министъра на културата на Бавария г-н Цеетмайр. Важността на проекта беше отбелязана от Канцлера на ФРГ г-н Хелмут Кол при посещението му при Президента на Република България, а също и от неговия заместник и министър на външните работи г-н Клаус Кинкел при посещението му в България и във ФаГИОПМ през ноември 1997, както и от федералния канцлер на Германия г-н Герхард Шрьодер, който посети Факултета през 1999 и подчерта, че създаването на това съвместно обучение е важна крачка към интегрирането на България в Европейския Съюз. Кристиян Вулф, който впоследствие стана министър-председател на провинция Долна Саксония и федерален президент също посети Факултета през 2004.

ФаГИОПМ разполага с осигурена от германска страна съвременна компютърна и изследователска техника и собствена библиотека с богата литература в областите на всички изучавани от студентите специалности и дисциплини.